Günümüz Farsça Araştırmalarında Antalya


Günümüz Farsça Araştırmalarında Antalya
İzzetullah ZEKİ*

Özet
Günümüz Farsça araştırmacıları, Anadolu Selçuklu Devleti’nden itibaren Türk yurdu olup Osmanlı Devleti’nin kadim şehri ve modern Türkiye Cumhuriyetinin büyük turistik şehirlerinden olan Antalya’nın köklü geçmişi, tarihi eserleri, güzel tabiatı ile sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal konumunu ele almışlardır. Antalya geçmişte coğrafik konumuyla gözde ticaret merkezi olduğu gibi günümüzde de doğası ve deniz manzarası ile başta İran ve Afganistan olmak üzere Farsçanın konuşulduğu ülkelerin de dikkatini çekmiştir.
Yaptığımız araştırma neticesinde doğrudan ve dolaylı olarak Antalya hakkında yapılan 21 adet kitap, makale ve günlük gazete haberine ulaşılmıştır. Bu araştırmalar Osmanlı’da İktidar Arayışında Tasavvufun Rolü ve Antalya”, “Zengi Atabeklerinin Savaşları, Ermenilerin Antalya, Kuzey İskenderun ve Halep Hâkimiyeti”, “Osmanlı Döneminde Antalya’nın Coğrafik Önemi ve Arap Ticareti”, “Hz. Hamza’nın Resmi ve Antalyalı Büyücü”, “Hatıralarda Antalya’nın Güzelliği”, “Antalya Belediye Başkanının Tahran Hakkındaki Sözleri: Tahran’da Olduğumu Bilmesiydim Kendimi Amerika’da Hissederdim”, “Amerika Seyahatine Karşı Alternatif Seyahat Antalya”, “Antalya 2010 II. Uluslararası Sahne Gösterileri”, “Antalya G20 Zirvesinde Alınan Kararlar”, “Antalya Uluslararası Eğitim ve Psikoloji Konferansı, 2-5 Ekim 2013”, “Antalya Lacivert Yolu Görüşmeleri: Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye Yetkililerinin Görüşmeleri Neticesinde Afganistan Avrupa’ya Bağlanır”,  “Antalya Sahillerinde İhya Edilen Geceler”, “Antalya Avrupa Tekvando Yarışmaları”, “Dünyaca Ünlü Fotoğrafçı Faruk Hacıhafızoğlu Antalyalı”, “Biz Yeni Nesiliz Antalya”, “Tebriz Çim Stadyumu için Antalya ve Eskişehir Stadyumları Örnek”, “STK Üyelerinin Antalya Seyahati İptal”, “Antalya Seyahati Fiyatlarına Düşüş”, “Antalya’daki Patlama” ve “Antalya’da Alman Tur Otobüsü Devrildi”  başlıkları altında yayınlanmıştır. Bu tebliğimde Antalya ile ilgili bilgileri değerlendirmek, Antalya’nın bu bölgelerdeki bilinirliğini tespit etmek ve ona olan bakış açıları ve yorumlarını göstermek için her bir araştırma tek tek ele alınıp incelenmiştir.
Anahtar Kelime: Antalya, Günümüz, Farsça, Araştırmalar

antalya IN TODAY’S PERSIAN STUDIES
Abstract
Contemporary Persian researchers have studied the long history, historical artifacts, beautiful naturalness, social, cultural, economic and political position of Antalya, which is a Turkish homeland since the Anatolian Seljuk State and is one of the major tourist cities of the Ottoman State and the modern city of Turkey. Antalya has been a popular commercial center in the past due to its geographical location, and nowadays it has also attracted the attention of the countries where Persian is spoken, especially Iran and Afghanistan.
As a result of our research, 21 books, articles and daily newspaper news about Antalya were reached directly and indirectly. These investigations were carried out under the heading of "The Role of Sufism in the Search for Power in the Ottoman State and Antalya", "Wars of the Rich Atabek, the Armenians in Antalya, Northern Iskenderun and Aleppo Domination", "Antalya's Geographical Importance and Arab Trade in the Ottoman Period" “Hamza's Official and Antalya Wizards ", "The Beauty of Antalya in Memories ", "The Antalya Mayor's Words about Tehran: I Did not Know I Was in Tehran I Am in America ", "Alternative Travel Against America Travel Antalya ", "Antalya 2010 II. Antalya International Education and Psychology Conference, 2-5 October 2013", "Antalya Lacivert Trade: Afghanistan is connected to Europe on the basis of negotiations between Turkmenistan, Azerbaijan and Turkey authorities", "International Stage Demonstrations", "Antalya G20 Summit Decisions", "We are the New Nesiliz Antalya", "The Antalya and Eskişehir Stadiums for the Tebriz Stadium", "The NGO Members are canceled to travel to Antalya", "Antalya International Taekwondo Competitions", "World Famous Photographer Faruk Hacıhafızoğlu Antalya" "Falling to Antalya Travel Prices", "Explosion in Antalya" and "German Tour Bus in Antalya". It is published under the titles. In this paper, each research has been examined one by one in order to evaluate the information about Antalya, to determine the awareness of Antalya in these regions and to show the perspectives and views of Antalya.
Keyword: Antalya, Present, Persian, Research



* Öğretim Görevlisi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, izzetullahzeki@yahoo.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar